"ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ", ΑΝΝΑ ΓΑΛΑΝΟΥ, ΔΙΟΠΤΡΑ



«…Έτσι είναι όμως η ζωή, ένας κύκλος. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν από εκεί που άρχισαν, τίποτα δεν γίνεται στην τύχη. Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, γεγονότα και καταστάσεις, είτε καλά, είτε όχι …οδηγούν κατά έναν περίεργο τρόπο στην αλήθεια, στην εξιλέωση, στη συγνώμη, στην απονομή δικαιοσύνης…»

Χριστίνα και Αλέξης. Εκείνη, πασίγνωστη τηλεπαρουσιάστρια, εκείνος, πλούσιος επιχειρηματίας. Η ευτυχία αποτελεί κενό γράμμα στη σχέση τους και οι διαδρομές τους ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις. Ένα ζευγάρι με πολλά μυστικά. Καθένας τους κουβαλά το δικό του σκοτεινό παρελθόν. Αρκεί μια στροφή της μοίρας για να τους φέρει αντιμέτωπους με το πεπρωμένο τους.
Κώστας. Τρυφερός, ρομαντικός και βαθιά ερωτευμένος με τη Χριστίνα. Ένας από επιλογή μοναχικός άνθρωπος με μεγάλες ευαισθησίες, που ψάχνει την αληθινή αγάπη. Ένας άντρας που οι περιστασιακοί έρωτες δεν τον αφορούν.
Ελίνα. Η γυναίκα που κάνει τη μεγάλη ανατροπή στην πλοκή της ιστορίας. Όταν εμφανίζεται στο προσκήνιο, όλα αλλάζουν αμέσως.
Φανή. Η μητέρα της Χριστίνας και λυδία λίθος της ιστορίας.

Άραγε κάποια πράγματα έρχονται τυχαία στη ζωή μας ή μια ανώτερη δύναμη τα φέρνει στον δρόμο μας; Μπορεί το πεπρωμένο να κινεί τα νήματα του σύμπαντος, να καθοδηγεί τις ζωές μας και να χαράζει το μέλλον μας; Πόσο δύσκολο είναι να του ξεφύγει κανείς; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν διεκδικεί την αληθινή αγάπη;

Οι πέντε ήρωες του βιβλίου ακολουθούν μονοπάτια που ποτέ δεν είχαν φανταστεί. Όλοι γράφουν τις ιστορίες τους, σε πρώτο πλάνο, Όταν Φεύγουν τα Σύννεφα.

                                                                  (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

     Με ένα μαγευτικό εξώφυλλο και την σφραγίδα των εκδόσεων Διόπτρα η Άννα Γαλανού επιστρέφει με το νέο της βιβλίο με τίτλο: «ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ» έναν συμβολικό και, ίσως, αλληγορικό τίτλο. Πρόκειται για ένα ανθρωποκεντρικό-κοινωνικό μυθιστόρημα, ένα ψυχογράφημα  χαρακτήρων, στο οποίο κυριαρχεί ο «φόβος», το μίσος και τα κρυμμένα μυστικά, χωρίς να λείπει ο έρωτας, η πραγματική αγάπη, η αυταπάρνηση, η ελπίδα και, κυρίως, η λύτρωση.

     Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη και τριτοπρόσωπη αφήγηση. Σε πρώτο πρόσωπο μιλά ο Κώστας, ο αφηγητής και σε τρίτο πρόσωπο παρουσιάζονται τα δρώμενα και οι περιγραφές του βιβλίου. Κινηματογραφικές περιγραφές, αληθοφανείς διάλογοι, λόγος μεστός, γραφή απλή, όχι όμως απλοϊκή, άλλοτε σκληρή, άλλοτε λυρική, πάντοτε όμως άμεση και ρέουσα.

     Αν και οι ήρωες μάς έχουν συστηθεί ήδη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου, αν και η Χριστίνα και ο Αλέξης είναι όπως αρχικά φαίνεται οι πρωταγωνιστές, θα λέγαμε ότι όλοι σχεδόν οι ήρωες είναι μπλεγμένοι με το παρελθόν, όλοι ζουν έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, όλοι επιζητούν την κάθαρση και την δικαιοσύνη.

     Όταν η συγγραφέας αρχίζει να παρουσιάζει τους ήρωες, δίνει την περιγραφή τους, σκιαγραφεί τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, τις καταστάσεις, τα συναισθήματα τους, όταν αρχίζει να  ξετυλίγει λίγο λίγο το κουβάρι της ζωής τους, οι ήρωες σιγά σιγά “απογυμνώνονται”, κάποιοι φαίνονται να μην είναι οι ίδιοι όπως αρχικά μας παρουσιάστηκαν. Αλλάζουν τα δεδομένα τους και ο αναγνώστης βρίσκεται μπροστά σε ανατροπές, μυστήριο και αγωνία, ένταση.

      Θα πρέπει να σταθεί ο αναγνώστης στην «ΜΑΝΑ», τη Φανή που είναι το τραγικότερο ίσως πρόσωπο, αυτό που «κρατά» το μυστικό, αυτό που κάποιες φορές ζει μέσα σε μια εκκωφαντική σιωπή και που μάλλον έχει υποφέρει περισσότερο από όλους. Η συγγραφέας την παρουσιάζει με στοχαστική διάθεση και μας δίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα

     Ο αφηγητής μας, ο Κώστας, είναι ένας ξεχωριστός χαρακτήρας, λειτουργεί καταλυτικά στην εξέλιξη του έργου, είναι μια αισιόδοξη παρουσία μέσα στο βιβλίο, αυτός που αγαπά αληθινά, ο ρομαντικός, αυτός  που ξέρει τι θέλει από την ζωή του και που στέκεται βράχος στις αποκαλύψεις του παρελθόντος, στηρίζοντας τον άνθρωπο του.

«Άραγε κάποια πράγματα έρχονται τυχαία στη ζωή μας ή μια ανώτερη δύναμη τα φέρνει στον δρόμο μας; Μπορεί το πεπρωμένο να κινεί τα νήματα του σύμπαντος, να καθοδηγεί τις ζωές μας και να χαράζει το μέλλον μας; Πόσο δύσκολο είναι να του ξεφύγει κανείς; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν διεκδικεί την αληθινή αγάπη;» Ερωτήματα που θα προβληματίσουν τον αναγνώστη, που μέσα από την ιστορία του βιβλίου, θα ψάξει να βρει όχι μόνο απαντήσεις, αλλά και θέσεις ζωής. Επιτυχία για ένα βιβλίο να αφήνει μηνύματα και να θέτει ερωτήματα. Πόσο εύκολα μπορείς να παλέψεις με το μίσος στην ζωή σου; Ως που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του; Πόσο μπορείς να «καταπιείς» τα συναισθήματα σου προκειμένου να προστατέψεις κάποιον που αγαπάς περισσότερο και από την ζωή σου; Ποιος ο ρόλος του πεπρωμένου και πώς μπορεί κανείς να αντιταχθεί σ’ αυτό; Υπάρχουν συμπτώσεις; Έρχεται η κάθαρση σε όλους με την απονομή της δικαιοσύνης;
                                                                                  Βιργινία Αυγερινού για το vivlio life

                                                                      

    






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*