ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΡΙΩΝ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ



     Διαβάσαμε και προτείνουμε για τους μικρούς μας αναγνώστες τρία παιδικά βιβλία, με ωραία θέματα και όμορφη εικονογράφηση, από τα πολλά που κυκλοφορούν και αυτό το καλοκαίρι από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
     Παιδικά βιβλία για τις ανθρώπινες συμπεριφορές, για την αποδοχή του εαυτού μας, για τα συναισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης, για γνώση.


1)         
                    «ΞΕΧΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΣΦΥΡΙΖΩ»
 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ - ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ  ROB BIDDULPH
                   ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ
 Γραμμένο και εικονογραφημένο από τον βραβευμένο με το βραβείο «Bishop's Storford College» ROB BIDDULPH που ήδη έχουμε γνωρίσει από 2 ακόμη παιδικά  βιβλία του, των εκδόσεων  Παπαδόπουλος «Γκρρρρ!-Μια ιστορία για τη φιλία» και « Φύσηξε αεράκι» .
     Ένα έξυπνο και χαρούμενο σκληρόδετο εξώφυλλο, με την πρωταγωνίστρια σκυλίτσα να δείχνει ήδη ότι… ξεχωρίζει και σφυρίζει. Με έντονα πολύχρωμη και ταιριαστή εικονογράφηση και τη θεματολογία του να περιστρέφεται γύρω από την «διαφορετικότητα» της πρωταγωνίστριας μας, μιας σκυλίτσας που κάνει τα πάντα διαφορετικά, το βιβλίο αυτό μιλά για την ομορφιά της διαφορετικότητας. Η σκυλίτσα  αναγνωρίζει και παραδέχεται πως όλα τα κάνει διαφορετικά και πικραμένη αποφασίζει να ταξιδέψει, προκειμένου να βρεθεί σε έναν τόπο όπου θα βρει άλλα σκυλάκια και δε θα διαφέρει πια.
Πού πηγαίνει; Τι θα συναντήσει στο ταξίδι της και στην νέα πόλη που θα φτάσει;
Τι «μάθημα» θα πάρει από έναν… «διαφορετικό» σκυλάκο με τον οποίο θα συναντηθεί εκεί και πώς θα συνεχίσει την ζωή της;
     Μια ευαίσθητη ιστορία για την  αυτοαποδοχή και την κοινωνική αποδοχή που οδηγούν στη συνύπαρξη, στην αγάπη και όχι στην απομόνωση. Το «Ξεχωρίζω και σφυρίζω» είναι όχι μόνο ένας εύκολος τρόπος να διασκεδάσουν οι μικροί αναγνώστες με αυτήν την αρκετά πρωτότυπη και αστεία παιδική ιστορία, αλλά και να διδαχτούν τα παιδιά πώς να είναι ο αληθινός και αυθεντικός εαυτός τους και πώς αυτό μας κάνει ευτυχισμένους και αποδεκτούς από τους άλλους. 


2) «Ο ΛΥΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΟΥΠΕΡ-ΗΡΩΑΣ»
                       ORIANNE LALLEMAND    

Εικονογράφηση   ELEONORE THUILLIER
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΣΟΦΙΑ ΠΑΛΑΚΗ

  Από την γνωστή και αγαπημένη σειρά των εκδόσεων Παπαδόπουλος, έρχεται το δέκατο βιβλίο της ORIANNE LALLEMAND  και πάλι σε εικονογράφηση της ELEONORE THUILLIER με τίτλο αυτή τη φορά: «Ο ΛΥΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΟΥΠΕΡ-ΗΡΩΑΣ».
     Ο αγαπημένος λύκος Ζαχαρίας σε νέα αστεία και διασκεδαστική περιπέτεια, αφού αυτή τη φορά, αποφασίζει να γίνει Σούπερ-Ήρωας. Η στολή ράβεται από την δεσποινίδα Τιτί και ο όμορφος Σούπερ-Έξτρα-Λύκμαν, είναι έτοιμος. Βοηθάει τους φίλους του, μα αυτό δεν του αρκεί. Πρέπει να βρει κάποιον που να τον χρειάζεται, κάποιον που μπορεί να κινδυνεύει και θα πρέπει να τον σώσει.
     Ξεκαρδιστική περιπέτεια και οι μικροί αναγνώστες μας, μέσα από μια διασκεδαστική ιστορία, με πλοκή, με χιούμορ και έξυπνους διαλόγους θα διασκεδάσουν και θα γνωρίσουν ή θα ξανασυναντήσουν τον ανατρεπτικό και γλυκό λύκο Ζαχαρία. Τον μικρό «Σούπερ ήρωα» που μέσα από την νέα του περιπέτεια, μας δείχνει την αλληλεγγύη, τη δύναμη της αλληλοβοήθειας και της αγάπης. Της αγάπης για τον συνάνθρωπο ανεξάρτητα από τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του, για τους δικούς μας ήρωες, τους απλούς που δεν χρειάζεται να είναι σούπερ –ήρωες.


3)              
        «ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΠΕΤΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ»
                    ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ
          Εικονογράφηση: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΑΠΑΤΣΟΥΛΙΑ


                                 "Στη μέση του Αιγαίου θα τα βρεις,
                                         στον άνεμο να πλέουν,
                                     πάρε το πλοίο της γραμμής
                                      να δεις πώς αναπνέουν!"

     Πολυγραφότατος και βραβευμένος συγγραφέας ο κ. Μανδηλαράς, με ένα τεράστιο έργο στο ομολογουμένως δύσκολο είδος της παιδικής λογοτεχνίας, σ αυτό το νέο του βιβλίο απευθύνεται με έναν ξεχωριστό τρόπο σε παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και τους γνωρίζει τις ΚΥΚΛΑΔΕΣ, τα πετράδια του Αιγαίου, την ιστορία τους  «…από τα χρόνια που η Λητώ γεννούσε στη Δήλο την 'Άρτεμη και τον Απόλλωνα ως τις σημερινές μέρες του τουρισμού…» δοσμένη με απλά, διασκεδαστικά στιχάκια που βοηθούν το παιδί να κάνει μια πρώτη γνωριμία με τα ηλιοκαμένα νησιά, την πολυτάραχη μοίρα τους και τον πλούσιο πολιτισμό τους, όπως μας το παρουσιάζει ο εκδότης.

     Σκληρόδετο εξώφυλλο, μαγευτική εικονογράφηση συνδυασμένη απόλυτα με το κείμενο  της Ναταλίας Καπατσούλια, ένα κείμενο, όπως ο κ. Μανδηλαράς μας έχει συνηθίσει, με λιτή -κατανοητή αφήγηση και με στιχάκια σε ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία, που περιγράφει με μοναδικό τρόπο τις  Κυκλάδες. Η «διδασκαλία» γεωγραφίας στα μικρά παιδιά, με την πένα του συγγραφέα, γίνεται μια ευχάριστη διαδικασία γνώσης, μια διαδικασία απολαυστική και άκοπης μηχανικής απομνημόνευσης.

     Είναι βέβαιο ότι, ως ενήλικες, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα βιβλία που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας, όμως και οι μικροί αναγνώστες, γίνονται οι καλύτεροι κριτές ενός παιδικού βιβλίου. Τα συγκεκριμένα βιβλία αυτής της σύντομης παρουσίασης είναι σίγουρο ότι  θα αγαπηθούν από τα παιδιά των ηλικιακών ομάδων στα οποία απευθύνονται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*