«ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ στην ΟΜΙΧΛΗ»- ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΓΙΩΡΗΣ- ΠΝΟΗ



     Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΓΙΩΡΗΣ, με το βιβλίο του «ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ στην ΟΜΙΧΛΗ» των εκδόσεων ΠΝΟΗ, έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του στα εκδοτικά δρώμενα της σύγχρονης Ελληνικής λογοτεχνίας.
     Οι «ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ στην ΟΜΙΧΛΗ», είναι μια παρέα πέντε φίλων από την Αμερική που έρχονται στην Ελλάδα για τον γάμο του έλληνα φίλου τους Πίτερ με την Σούζαν. Ο γάμος θα γίνει παραδοσιακά στη Κρήτη, όμως ο ανυποψίαστος Σάλεμ έχει σχεδιάσει επιπλέον  ένα «τέλεια» οργανωμένο ταξίδι, προκειμένου να γνωρίσουν τα αξιοθέατα της Αθήνας και τις ομορφιές της χώρας που θα επισκεφτούν για πρώτη φορά.
Και το ταξίδι τους ξεκινά στην χώρα του «ό,τι να ΄ναι, όπως να ΄ναι, όποτε να ΄ναι». Ένα ταξίδι στην « ομίχλη» των χημικών που πέφτουν στην πρωτεύουσα, ένα κυνηγητό από τα ΜΑΤ, ένα χάος από τις απεργίες τόσο των ΜΜΜ, όσο και των εργαζομένων στους αρχαιολογικούς χώρους. Το ταξίδι τους στην υπέροχη Μύκονο που μετατρέπεται άθελα τους σε ταξίδι στην Ικαρία, η Κρήτη και ο παραδοσιακός γάμος του φίλου τους, οι ερωτικές περιπέτειες τους, οι παρεξηγήσεις που δημιουργούνται, τα παράδοξα της καθημερινότητας των Ελλήνων, θα οδηγήσουν τον αναγνώστη αυτού του βιβλίου σε ένα ταξίδι γέλιου και συνάμα προβληματισμού.
     Οι τραγελαφικές ξεκαρδιστικές περιπέτειες της απονήρευτης παρέας και η αποτύπωση της Ελληνικής πραγματικότητας χαρακτηρίζουν το βιβλίο. Μέσα από τις σελίδες του περνούν εικόνες που όλοι μας λίγο –πολύ έχουμε βιώσει στην χώρα μας. Η κατάσταση των Ελληνικών νοσοκομείων, οι απεργίες, οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι, η εκμετάλλευση των τουριστών, οι μικροκλοπές, οι εντυπώσεις που αποκομίζουν οι τουρίστες και το αν θα θελήσουν ποτέ να  ξανάρθουν στην χώρα μας, και όλα αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα και ζούμε με αυτά.
     Ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο με έντονο χιούμορ και πολύ όμορφη, στρωτή,  κινηματογραφική γραφή. Ήρωες καλοδουλεμένοι. Προσωπικότητες άρτια δοσμένες. Η εμβρόντητη Λόρα που σε δύσκολες στιγμές αναφωνεί «Είμαι Αμερικανίδα πολίτης», η ευτυχισμένη ανυποψίαστη νύφη Σούζαν, ο αξιαγάπητος Μάρκο, η ψυχή της παρέας και ο «διοργανωτής» Σάλεμ και τέλος ο Πίτερ, αυτός που στην Κρήτη προσπαθεί να ενώσει τους δύο διαφορετικούς κόσμους και πολιτισμούς.  
Η γρήγορη ροή του βιβλίου, η διασκεδαστική πλοκή του και  ο τόσο εύστοχος τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας κατόρθωσε να διαχειριστεί την ζοφερή πραγματικότητα των Ελλήνων, ο τρόπος που καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της Ελληνικής πραγματικότητας μέσα από μια άλλη οπτική γωνία, κάνουν τον αναγνώστη να δει και να προβληματιστεί για την Ελληνική κατάσταση μα και συνάμα να έχει ένα ευφάνταστο κείμενο που θα αγαπήσει και θα θυμάται για καιρό.



           «Πέντε Νεοϋορκέζοι επισκέπτονται την Ελλάδα με στόχο να παρευρεθούν σε έναν υπέροχο γάμο και να περάσουν ονειρικές μέρες διακοπών. Τι γίνεται όμως όταν το καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα των διακοπών, πρέπει να εφαρμοστεί στη χώρα του, «όπως να ’ναι, όποτε να ’ναι, όπου να ’ναι»; Πώς μπορούν να συγκεραστούν οι απόψεις περί γάμου, ανάμεσα σε μια νύφη από το Μπρούκλιν και μιας οικογένειας από τα Σφακιά; Μπορούν άραγε ο αστυνομικοί να δέρνουν λιγότερο και οι διερχόμενοι παπάδες να μη φέρνουν γρουσουζιά; Τέτοια ερωτήματα θα κληθούν να απαντήσουν οι πέντε φίλοι, ενώ ταυτόχρονα θα ανακαλύψουν πόσο ερωτικό υπόβαθρο μπορεί να δημιουργήσει το χάος»

                                                               (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*