"ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ"-ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΥΛΟΥ Εικονογράφηση: ΙΡΙΣ ΣΑΜΑΡΤΖΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


     Η λογοτεχνία για παιδιά, και ειδικά μικρών ηλικιών, είναι ένα δύσκολο είδος λογοτεχνίας. Ο ιδιαίτερος χειρισμός της γλώσσας, οι εικόνες που συνυπάρχουν με το κείμενο, τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας, κάνουν την παιδική λογοτεχνία ένα είδος λογοτεχνίας ξεχωριστό από αυτό των ενηλίκων.    

     Ο  συναισθηματικός κόσμος των παιδιών είναι πλούσιος και κάποιες φορές, όσο απλός και αν φαντάζει στα δικά μας μάτια, χρειάζεται εμείς οι ενήλικες, με όποια ιδιότητα μας είμαστε κοντά στο παιδί, είτε ως γονείς, είτε ως παιδαγωγοί κλπ, να τα βοηθήσουμε να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους. Το μικρό παιδί μπορεί να νοιώσει και φόβο και θυμό και θλίψη και χαρά και αγωνία και απογοήτευση. Και αυτό το βιβλίο είναι ένα βιβλίο διαχείρισης των συναισθημάτων των παιδιών. Είναι η ταξιδιωτική ιστορία του πολυταξιδεμένου Καπτανίκ σε μια ναυτική περιπέτεια στα μακριά σγουρά μαλλιά της μικρής Έλλης, στον συναισθηματικό κόσμο της Έλλης, σε ένα ταξίδι αναγνώρισης των  συναισθημάτων της.

     Το βιβλίο μάς δείχνει ότι η Έλλη είναι ένας μικρός άνθρωπος με συναισθήματα, τα οποία αλλάζουν στην καθημερινότητα της, προσδιορίζοντας ανάλογες αντιδράσεις. Πότε είναι ήρεμη, πότε θυμώνει και τότε ο Καπτανίκ σαν άριστος θαλασσόλυκος ακολουθεί με το καράβι του ως συνταξιδιώτης.

     Για τα παιδιά που θα το διαβάσουν, το βιβλίο είναι «τα κύματα της Έλλης», οι περιπέτειες της Έλλης στην καθημερινότητα της. Για τους ενήλικες, είναι το βιβλίο των συναισθημάτων της Έλλης και εναπόκειται στον αφηγητή να προσδιορίσει μετά την ανάγνωση του βιβλίου και ανάλογα με την ηλικία του παιδιού τι κρύβεται πίσω από αυτό, να φέρει στην επιφάνεια τα μηνύματα του βιβλίου, χωρίς να καταστρέψει τη μαγεία του παραμυθιού.

Ευφυέστατο και πρωτότυπο το έργο του κ. ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΥΛΟΥ, ο οποίος έστησε την ταξιδιωτική ιστορία του Καπτανίκ, πάνω στην θάλασσα των μαλλιών της Έλλης. Εκεί που βιώνει τις τρικυμίες, την ηρεμία, τις αφέγγαρες νύχτες με το σκοτάδι, τα διλλήματα, τις αγωνίες μα και την ελπίδα και τη χαρά.



     Μα… μια στιγμή… ή Έλλη πάει να κουρευτεί και ο Καπτανίκ;

Ε! ακόμα κι εμείς οι μεγάλοι, ας ζήσουμε την μαγεία του παραμυθιού. Αυτού του παραμυθιού που η ΙΡΙΣ ΣΑΜΑΡΤΖΗ ζωντάνεψε με την εικονογράφηση της και συμπλήρωσε μοναδικά, ακριβώς αυτό που ήθελε να δώσει ο συγγραφέας, τα συναισθήματα της Έλλης.




     "Αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να είναι μια ιστορία για ένα κορίτσι, την Έλλη. Για τα συναισθήματά της που όλο αλλάζουν και τα βιώνει όπως κάθε παιδί υπερβολικά, για τα ταλέντα και τις δυσκολίες της, για τα πάνω και τα κάτω της, για όσα τη θυμώνουν και όσα την ενθουσιάζουν.
Όμως όχι. Δεν είναι. Είναι απλώς ένα βιβλίο για ναυτικές περιπέτειες και θαλασσινά ταξίδια!"



    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 [ update 28/1/24]*

Ενημέρωση για τους διαγωνισμούς της σελίδας μας στο fb

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ MAΡΤΙΟΣ 2024 [ update 18/3/24]*

ΝΕΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ -ΜΑΪΟΣ 2023

H MEΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΩΣΗ/ GIVEAWAY ΣΕ FB & INSTAGRAM [update 5/1/24]*

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ* [Update 16/10/23]

2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΪΟΥ [Update 19/5/23, Winners]*

Η 2η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Filanagnostis * [ UPDATE 9/7/23 ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΜΑΪΟΣ 2023 [update 8/5/23 Νικητές κλήρωσης ]

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 [Update 7/11/23]*